miercuri, 29 februarie 2012

Insulina Si Rolul Ei

     Insulina este un hormon proteic, sintetizat de pancreasul endocrin. Pancreasul endocrin este alcatuit din mai multe insule de celule care au capacitatea de a sintetiza diversi hormoni care influenteaza metabolismele glucidic, lipidic si proteic.

     Aceste insule, numite Langerhans, contin mai multe tipuri de celule secretorii: celule B (care reprezinta aproximativ 70 % si care secreta insulina), celule A (care reprezinta 20 % si sintetizeaza glucagon), celule D (care secreta somatostatin) si celule F (care elibereaza polipeptidul pancreatic).
     Insulina are in structura 51 aminoacizi si este sintetizata sub forma unor precursori. Insulina rezultata este depozitata la nivelul granulelor din celulele B.

     In metabolism, insulina are numeroase roluri:
- stimuleaza formarea de glicogen din glucoza - glicogenogeneza, proces care determina stocare energie la nivel celular;
- activeaza proteinele de transport pentru glucoza, care permit transferul glucozei in celule;
- inhiba transformarea glicogenului in glucoza - glicogenoliza - favoriza stocarea glicogenului si inhiba in cresterea glucozei din ficat;
- scade formarea glucozei din aminoacizi - neoglucogeneza - prin scaderea aminoacizilor disponibili din ficat si prin blocarea ezimelor gluconeogenezei;
- favorizeaza sinteza proteica.
     In diabetul zaharat, desi plasma contine multa glucoza, pacientii nu au totusi suficienta de energie, deoarece in absenta insulinei nu pot utiliza aceasta glucoza.

     Este interesant de observat faptul ca insulina se pare ca joaca un rol important in procesul de imbatranire. Studiile desfasurate pe mai multi centenari au indicat faptul ca unul dintre foarte putinele lucruri pe care le au acestia in comun este nivelul scazut al insulinei in sange. Acesta ar putea fi, macar partial, un mod diferit de a spune ca subiectii respectivi au niveluri de glicemie scazute - iar acesti centenari au intr-ader glicemii scazute - dar se pare ca insulina joaca in procesul de imbatranire un rol independent de cel al glucozei.
      Desi cercetarea acestui subiect este doar la inceput, Cynthia Kenyon de la Universitatea California din San Francisco si Marc Tatar de la Universitatea Brown (pentru a da numele a numai doi dintre cercetatorii care studiaza rolul insulinei in organism) incep sa dezlege misterele relatiei dintre insulina si procesul de imbatranire.
Indiferent daca insulina este sau nu fundamentala pentru procesul de imbatranire, sau daca este doar indicatorul unui alt proces fundamental, se stie deja ca exista o corelatie intre nivelul scazut al insulinei si incetinirea procesului de imbatranire. Restrictia calorica scade nivelul insulinei in fluxul sanguin al tuturor animalelor pe care a fost testata, inclusiv in cel al oamenilor. Trebuie subliniat ca restrictia calorica inseamna renuntarea cel putin treptata la alimentele cu indice glicemic mare care contribuie ridicarea nivelului insulinei in organism. Aceste alimente sunt cele procesate care au in componenta lor faina alba, zaharuri, grasimi saturate, conservanti.
     
     Ca si concluzie, incercati sa mentineti nivelul insulinei in organism destul de stabil mancand alimente cat mai putin procesate si cat mai aproape spre a fi lipsite de conservanti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu