miercuri, 25 ianuarie 2012

Beneficii si Dezavantaje ale Mersului la Solar

          Exista mai multe modalitati prin care te poti bronza in anotimpurile reci. In afara de cremele autobronzante si de cremele cu pigmenti, exista si optiunea bronzarii la solar despre care insa se spune ca ar avea numeroase efecte negative asupra pielii.
           Riscul de a dezvolta o forma de cancer de piele in urma expunerii la solar apare in momentul in care sedintele de solar sunt prea dese si prea lungi (recomandarea este de a sta la solar in sedinte de cate 5 minute, de 2-3 ori pe saptamana). Pe de alta parte, obtinerea unui bronz prin expunerea la soare este ea insasi din ce in ce mai nociva prin subtierea stratului de ozon. Misiunea principala a ozonului in straturile superioare ale atmosferei este de a proteja Terra de razele ultraviolete ale soarelui. Distrugerea stratului de ozon face ca expunerea necontrolata la soare sa dauneze pielii din ce in ce mai mult.
      Cand vine vorba despre bronzarea la solar, orice persoana trebuie sa puna in balanta efectele pozitive si efectele negative ale acestuia pentru ca in final sa aleaga daca doreste sa se expuna sau nu riscului de a dezvolta anumite boli de piele pe care expunerea indelungata la solar le-ar putea provoca.

             Efecte pozitive:
           Solarul nu reprezinta o metoda de tratament, dar ajuta la imbunatatirea sanatatii si calitatii vietii:
  • bronzul obtinut prin expunerea la solar se secreta la nivelul pielii si vitamina D (importanta pentru stocarea calciului in oase); 
  • solarele care emit doar ultraviolete de tip A (UVA) sunt mai putin nocive decat cele care emit si ultraviolete de tip B (UVB);
  • razele UVA sunt folosite in dermatologie pentru tratarea psoriazisului, acneei si pentru vitiligo
  • posibil efect pozitiv asupra psihicului individului ce foloseste aceste servicii prin stimularea sistemului imunitar;
  • poate sa ajute si la cresterea rezistentei la efort fizic;

               Efecte negative:
          Au existat numeroase monitorizari facute in Statele Unite si in alte colturi ale lumii care ne dau motive sa ne temem pentru sanatatea noastra cand vine vorba despre solar.
          Expertii de la Food And Drugs Administration (FDA, asociatie fondata in Statele Unite ale Americii) sustin ca sunt necesare mai multe restrictii in ceea ce priveste folosirea solarelor:
  • cercetatorii de la Queensland Institute of Medical Research din Australia sustin ca persoanele care au sub 35 de ani si care merg regular la solar, prezinta un risc cu 98% mai ridicat de a se imbolnavi de o forma de cancer a pielii;
  • sensibilitate crescuta pentru persoanele cu pielea alba, putin pigmentata si cele care prezinta alunite (despre care se stie ca sunt cancerigene);
  • expunerea la solar predispune in acelasi timp la aparitia unor noi alunite, precum si la modificari ale AND-ului care conduc la formarea unor atipii celulare ce favorizeaza cancerul de piele;
  • scaderea imunitatii, cresterea riscului de aparitie a cataractei, cresterea numarului de riduri prin distrugerea retelei de colagen subcutanate, imbatranirea pielii prin modificari ale ADN-ului celular si prin distrugerea celulelor din cauza arsurilor usoare;
  • razele solare afecteaza in mod negativ parul, motiv pentru care se recomanda folosirea unei casti de protectie; 
         In Statele Unite ale Americii, expunerea la solar a fost deja interzisa in 25 dintre state pentru persoanele sub 18 ani, care nu au acces la solar decat daca sunt insotite de persoane majore sau daca au bilet din partea parintelui ce isi exprima acordul expres.
           Este recomandat ca si la solar sa se foloseasca creme speciale de protectie. In general saloanele cosmetice recomanda aceste creme si le pun la dispozitia clientilor. Riscurile asupra sanatatii prin expunerea la solar sunt totusi de luat in seama doar dupa 10-15 sedinte sau atunci cand va expuneti la razele acestora 10 minute sau mai mult intr-o singura sedinta.
          Conform unui studiu publicat in International Journal of Cancer, cantitatea de radiatii UV de la solar ar putea fi de cinci ori mai mare decat de la soarele natural. Astfel, 30 de minute la solar inseamna 2-3 ore de stat la soare in mijlocul zilei.
         Nu este sigur ce anume provoaca cancerul de piele. Sigur este insa faptul ca o cat mai mica expunere de orice fel la razele UV scade drastic riscul de imbolnavire.
          Atunci cand cauti sa te informezi referitor la expunerea la solar, vei gasi cu siguranta si articole ce sunt 100% pro solar. Exista multe voci care afirma ca aceste articole sunt "comandate", fenomenul nefiind unul nou. Motivul? Bronzatul artificial este o afacere care genereaza foarte multi bani, saloanele care dispun de un solar genereaza profituri de care e greu de crezut ca beneficiarii accepta sa se lipseasca.
          Recomadarea mea este bronzul natural. Riscurile supunerii la bronzul generat de solar nu se balanseaza cu beneficiile generate de acesta, si apoi, e mai bine sa previi decat sa tratezi.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu