luni, 20 februarie 2012

10 Metode Pentru Ajustarea Stresului

     Stresul reprezinta reactia corpului la orice schimbare care presupune o ajustare sau un raspuns. Corpul reactioneaza la aceste schimbari cu raspunsuri de ordin fizic, mental si emotional. Stresul este o parte normala a vietii de care nu ne putem descotorosi, insa poate fi tinut in balanta prin diferite tehnici. Multe evenimente ce au loc in jurul nostru, uneori chiar cu ajutorul nostru - si multe lucruri pe care le facem chiar noi - produc stres la nivelul corpului. Putem avea parte de stres din diferite directii: mediul nostru de viata, corpul nostru si chiar gandurile noastre.  
     Trebuie inteles ca stresul nu reprezinta doar grijile aferente unor intamplari care au un impact negativ sau a unor consecinte ce nu vrem a se indeplini - astfel, stresul nu se manifesta doar la nivel psihic.

Cum Afecteaza Stresul Sanatatea?

     Corpul uman este construit sa faca fata stresului si sa reactioneze la acesta. Stresul, privit din unghiul potrivit, poate fi de natura pozitiva, mentinandu-ne alerti si pregatiti pentru a evita pericole. Natura stresului poate deveni negativa in momentul in care o persoana are de a face cu "provocari" continue fara nici o forma de pauza sau relaxare intre acestea. Ca urmare persoana in cauza poate deveni suprasolicitata si tensiunile aferente stresului se aduna exagerat.
Fara nici o forma de detensionare stresul poate conduce la asa numitul distres  - un raspuns negativ venit ca si reactie la stresului exagerat.
     Distresul poate avea ca si reactii simptome precum: dureri de cap, crampe stomacale, tensiune crescuta la nivel sanguin, dureri in zona pieptului si probleme cu somnul. Studii au aratat ca stresul poate provoca aparitia unor boli sau le poate inrautati pe cele existente.
    De asemenea, acesta poate deveni periculos in combinatie cu alcoolul, tutunul sau medicamente "venite" a ajuta la procesul de destresare. Ca rezultat, desi sunt intentionate sa aduca corpul intr-o stare mai relaxata, aceste substante tind sa tina corpul intr-o stare de tensiune care ar putea produce alte probleme. 
     Daca luam in considerare urmatoarele:
- 43% din adulti sufera de efecte adverse cauzate de stres;
- 75%-90% din vizitele in cabinetele medicilor sunt datorate maladiilor si plangerilor generate de stres;
- stresul joaca un rol important in problemele generate de: migrene, tensiune arteriala ridicata, probleme cu inima, diabet, probleme ale pielii, astm, artrita, depresie si anxietate;
     Putem spune ca trebuie sa luam in considerare orice metode care ar putea ajuta la eliberarea stresului adunat la nivelul corpului notru ca urmare a activitatii prestate pe parcursul diferitelor perioade de timp.

Metode De Eliberare A Stresului

     Urmatoarele 10 sfaturi pot deveni o baza eficienta a unui program de management al stresului.

     1.Recunoasterea problemei 
     Ar fi excelenta daca ai putea fi constient de aparitia stresului inca din faza incipienta. Daca stresul este descoperit devreme pot fi luate masuri preventive care ar ajuta in planificarea unui program de management al stresului in avans, inainte ca problema sa "sape" mai adanc si sa devina un motiv de ingrijorare.

     2. Reducerea expunerii la "stresori" 
     Prea multa munca? Prea multe angajamente? Fa pasi in a reduce suprasolicitarile din viata de zi cu zi. Performanta este indirect proportionala cu stresul, astfel cand stresul este "aruncat" continuu spre tine, performanta scade drastic. In momentul in care capacitatea de munca se reduce, stresul creste proportional. Aceasta bucla tinde a se repeta la infinit daca nu se face ceva pentru a se ajunge in stadiul initial. 

     3. Invata sa ajustezi in mod corespunzator
     Cele patru directii importante in viata sunt: familia, munca, timpul liber si prietenii. Pentru a mentine stresul la minim trebuie impacate toate cele 4 directii. Daca ar trebui sa muncesti mai mult, trebuie sa ajutestezi lucrurile astfel incat si celelelalte directii sa poate fi impacate. Exceptand cazurile de "forta majora" incearca sa mentii un balans intre cele 4 directii pentru a aduce stresul la un nivel cat mai mic cu putinta. Esenta reprezinta: acordarea unui timp mai mare unei directii nu trebuie sa se faca pe "cheltuiala" altei directii.

     4. Organizeaza mai eficient
     Practica managementul timpului. Fa liste "De facut...". Tine jurnale cu nivelul stresului la anumite perioade. Tine jurnale cu cheltuielile aferente bugetului disponibil.

     5. Invata sa iti relaxezi corpul
     Invata bazele relaxarii, relaxarea musculara este o foarte buna metoda de detensionare. De fiecare data cand te simti stresat incearca sa iti relaxezi anumite grupe de muschi.

     6. Invata sa iti relaxezi mintea
     Relaxarea mintii poate fi practicata de oricine si reprezinta un "semi-produs" al relaxarii corpului. Poti adopta meditatia. O buna metoda de relaxare o reprezinta meditatia holosync.

     7. Fa miscare, mananca si dormi suficent
     Sportul practicat cu regularitate mentine corpul si minte sanatoase. De asemenea, ajuta la calmarea mintii si corpului prin eliberarea de hormoni "pozitivi" sau anabolici.
O nutritie bine echilibrata mentine functiile corpului la nivel optim. Un program de 7-8 ore de somn pe noapte asigura necesara odihna si reincarca bateriile atat la nivel mental cat si la nivelul corpului.

     8. Fa-ti timp pentru distractii
     Multi oameni nu realizeaza ca distractiile din timpul liber sunt necesare pentru a "regenera" vietile noastre. Fa-ti timp pentru distractie aproape in fiecare zi.

     9. Exprima si impartaseste proprile emotii
     De fiecare data cand faci asta in in considerare ca persoana cu care iti impartasesti aceste emotii (stres sau bucurii) este capabila sa iti ofere suport.

     10. Invata sa faci facata schimbarilor din viata ta
     Incearca sa anticipezi evenimentele ce pot duce la schimbare si ajuteaza lucrurile corespunzator.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu